неделя, 27 декември 2015 г.

Лилия на мира (Спатифилум)


Лилия на мира, цветето на мира или спатифилум са наименованията, които обединяват едно от най-често отглежданите стайни растения, характеризиращо се с издължени и овални листа и нежни бели цветове. Устойчиво във времето, лесно за отглеждане и придаващо грациозност на всяко помещение, в което се намира - фактори, които несъмнено ни привличат и очароват. Роднита на спатифилумът откриваме във влажните, горещи и тропически дъждовни гори на Централна и Южна Америка. Освен с атрактивен вид, той впечатлява и със своите способности да пречиства въздуха, като унищожава токсичните вещества в него.


Спатифилумът е у нас се отглежда като саксийто растение. Важно е да отбележим, че  лилията на мира е отровна, както за човека, така и за домашните любимци. И въпреки този факт, тя умело ни пленява с тъмнозелените си листа и трайния си цвят, и така все по-често намира място в нашите домове и сърца. Нейното наименование носи интересно послание - в превод от латински означава мир и благополучие. Олицетворява невинността, преуспяването и добруването. Наричана е още "женско щастие", защото прогонва самотата от дома. Вярва се, че  дарява много любов и разбирателство в него. Според езика на цветята спатифилиумът ни казва: "аз ще те защитавам", и за това намерение ни оговори още и самата форма на съцветията. 

 

Препоръчва се при закупуване на спатифилум да изберем саксия с един или два разцъфнали се цветове. Така ще бъдем сигурни, че растението е възрастно и няма да се нуждае от време за нагаждане към новата среда. Следва да се погрижим за новата си придобивка, а условията по отглеждането ѝ съвсем не са трудни. В естествената си среда лилията на мира вирее под сенките на високите дървета, които я предпазват от жарките слънчеви лъчи. Имайки тази информация, веднага можем да заявим, че спатифилумът обича топлината, както и влажния въздух. Най-подходящото място за него в стаята е това, което е добре осветено, като се избягва директната слънчева светлина, особено през лятото. През зимата можем да поставим саксията в близост до прозорец - така ще може спатифилумът да поеме максимално количество дневна светлина, която знаем, че през този сезон е намалена. Ако забележите пожълняване на листата, това означава, че цветето получава твърде много светлина и трябва да бъде преместено. Растението не толерира ниските температури, като господстващото мнение е, че тези под 12º се отразяват неблагоприятно, а оптималните за него са между 18º  и 25º .


Поливането
трябва да се извършва регулирано - през лятото почвата трябва да бъде влажна, но не и мокра - полива се веднъж дневно или веднъж на два дни, докато през зимата напояването се ограничава до веднъж седмично. Най-добрият индикатор, напомнящ, че е време за поливка е засъхналият горен слой на почвата. Засушаването предизвиква увяхване, а след това и загиване на растението. Хубаво е водата да е престояла и със стайна температура. Лилията на мира е родом от тропиците, къде има наличие на висока влажност, и такава трябва да ѝ осигурим задължително и у дома. Необходимо е тя да бъде пулверизирана с вода, особено през летния сезон, а през зимата, когато използваме отоплителни системи, трябва да поставим в близост съд с вода, която да се изпарява и да повишава нивото на въздушната влажност. Сухият въздух води след себе си едни от основните проблеми за това цвете. Ако някои от листата са увехнали или са кафяви, внимателно ги премахнете с помощта на ножица - това състояние на листата най-често показва, че растението не е поливано.


Почвата трябва да е добре дренирана и да е богата на хранителни вещества. Препоръчва се да съдържа листовка, торф, градинска почва и пясък. Размерът на саксията не бива да е много голям, тъй като спатифилумът не обича големите пространства. Подхранва се веднъж на две седмици от пролетта до есента. През зимните месеци не се тори. Препоръчват се торовете, които са с богато съдържание на калий, който влияе положително върху цъфтежа. Други важни елементи са азотът, фосфор, желязо, цинк и др.


Спатифилумът се пресажда, когато достигне размери, които са очевидно големи за саксията, в която е засаден. Той проявява и други белези и симптоми за тази своя нужда - изисква все по-често напояване, листата му пожълтяват без видима причина, корените му се показват на повръхността на почвата. Обикновено се пресажда веднъж на 1-2 години, като е добре да прикрепите растението след пресаждането му с опора, за да може по-лесно да стои изправено, докато се приспособи към новата среда. Цъфтежът започва от пролетта и продължава до есента, след което настъпва период на покой за около месец. Растението се оставя в помещение с по-хладни температури (около 15º) и се ограничава поливането. Продължителността на цъфтеж на един цвят е 2-3 седмици. Прецъфтелите цветове се премахват, като се отрязва дръжката им до основата.


Размножава се най-успешно чрез делене на издънките, като най-удобният момент за това съвпада с пресаждането му. Издънките трябва да са с развити корени и да притежават поне 2-3 листа.  Цветето се изважда от саксията, разделят се с помощта на нож издънките от майчиното растение, отделят се внимателно корените и малката лилия на мира се засажда в малка саксия. Необходим е период за климатизация на новозасадените растения. Добре е за това време да ги оставите на сенчести места с температури около 20º  и за захлупите саксийките с буркани, за да повишите така обичаната влажност на въздуха. 

 

Най-често срещаните заболявания, вредители и други проблеми при спатифилума са представени в табличен вид, като са разкрити и възможните източници и причини за тях. Освен това се предлагат и решения, които биха помогнали и разрешили съответните усложнения. 
И не на последно място, изследване на НАСА определя спатифилума за едно от растенията, които пречистват въздуха от вредните вещества, най-вече от бензена и трихлоретилена в него.