Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


неделя, 27 декември 2015 г.

Лилия на мира


Устойчива във времето, лесна за отглеждане и придаваща грациозност на всяко помещение, в което се намира, лилията на мира се утвръждава като едно от най-често отглежданите стайни растения. Известна още като спатифилум и родом от влажните, горещи и тропически дъждовни гори на Централна и Южна Америка, тя се характеризира с издължени и овални листа и нежни бели цветове. Освен с атрактивен вид,  впечатлява още със своите способности да унищожава токсичните вещества във въздуха, а изследване на НАСА потвърждава това твърдение, като определя спатифилума за едно от растенията, които пречистват въздуха от бензена и трихлоретилена в него. 


Наименованието на това цвете носи интересно послание - в превод от латински означава мир и благополучие. Олицетворява невинността, преуспяването и добруването. Наричано е още "женско щастие", защото прогонва самотата от дома. Вярва се, че  дарява много любов и разбирателство в него. Според езика на цветята спатифилиумът ни казва: "аз ще те защитавам", и за това намерение ни говори още и самата форма на съцветията.  

Спатифилумът  у нас се отглежда като саксийно растение. Препоръчва се при закупуването му да изберем саксия с един или два разцъфнали се цветове. Така ще бъдем сигурни, че растението е възрастно и няма да се нуждае от време за приспособяване към новата обстановка. В естествената си среда лилията на мира вирее под сенките на високите дървета, които я предпазват от жарките слънчеви лъчи.  Обича топлината, както и влажния въздух. Най-подходящото място за нея е добре осветеното, без наличие на директна слънчева светлина. През зимата можем да поставим саксията в близост до прозорец. Ако забележите пожълняване на листата, това означава, че цветето получава твърде много светлина и трябва да бъде преместено. Спатифилумът не толерира ниските температури, като  тези под 12º се отразяват неблагоприятно, а оптималните за него са между 18º  и 25º .Поливането е регулирано - през лятото почвата се поддържа влажна, но не и постоянно мокра - полива се веднъж дневно или веднъж на два дни, докато през зимата напояването се ограничава до веднъж седмично. Най-добрият индикатор, напомнящ, че е време за поливка е засъхналият горен слой на почвата. Засушаването предизвиква увяхване, а след това и загиване на растението. Хубаво е водата да е престояла и да е със стайна температура. Лилията на мира е родом от тропиците, където има наличие на висока влажност - такава трябва да осигурим и у дома. През летния сезон тя се оросява често, а през зимата в близост до саксията се поставя съд с вода. Сухият въздух води след себе си едни от основните проблеми за това цвете. Ако някои от листата са увехнали или са кафяви, внимателно ги премахнете с помощта на ножица - това състояние най-често сигнализира, че растението не е поливано. 

Почвата  е добре дренирана и е богата на хранителни вещества. Препоръчва се да съдържа листовка, торф, градинска почва и пясък. Размерът на саксията не бива да е много голям, тъй като спатифилумът не обича големите пространства. Подхранва се веднъж на две седмици от пролетта до есента. През зимните месеци не се тори. Препоръчват се торовете, които са с богато съдържание на калий, който влияе положително върху цъфтежа. Други важни елементи са азот, фосфор, желязо, цинк. Пресажда се обикновено веднъж на 1-2 години, когато достигне очевидно големи за саксията размери. Други симптоми за нужда от пресаждане са - изискване за все по-често напояване, листата пожълтяват без видима причина, корените се показват на повръхността на почвата.


Лилията на мира се размножава най-успешно чрез делене на издънките, като най-удобният момент за това съвпада с пресаждането. Те трябва да са с развити корени и да притежават поне 2-3 листа. Цветето се изважда от саксията, издънките се разделят от майчиното растение и се засаждат поотделно в малки саксии. Следва период за климатизация, по време на който е добре да ги оставите на сенчести места с температури около 20º. Хубаво е да захлупите саксийките с буркани, за да повишите така обичаната влажност на въздуха.  Цъфтежът започва от пролетта и продължава до есента, след което настъпва почивка за около месец. Растението се оставя в помещение с по-хладни температури (около 15º) и се ограничава поливането. Продължителността на цъфтежа на един цвят е 2-3 седмици. Прецъфтелите цветове се премахват, като се отрязва дръжката им до основата. В табличен вид са представени най-често срещаните проблеми при спатифилума, като са разгледани техните причини и разрешаването им.