Цветя. Полезни съвети. Споделен опит.

Добре дошли в Красивият свят на цветятата - блогът, който намери място в сърцата на всички, които обичат и отглеждат цветята.Потопени в прекрасната цветна атмосфера, вие ще откриете в него информация за различните видове, полезни съвети и споделен опит в областта на градинарството. Казват, че цветята са усмивката на земята и мислите на природата за любовта. Те са съвършенство, радост, вдъхновение, страст. Всяка статия от блога е създадена в духа на тази позитивната емоция, за която вярвам, че ще достигне до всеки любител, докоснал се до моето цветно пространство.

Последвай ме


неделя, 20 декември 2015 г.

Коледна звездаКоледната звезда е един от най-разпространените и почитани символи на светлия християнски празник - Коледа. Родом от мексиканските земи, тя се настанява в нашите домове и приковава вниманието върху атрактивните си наситени цветове, които  по форма олицетворяват Витлеемската звезда, а по цвят - кръвта на Иисус Христос, и сами по себе си са достатъчни за създаването на приказна коледна атмосфера.  

Древно мексиканско предание разказва за две бедни дечица - Мария и Пабло. В селцето, в което те живеели с наближаването на коледните празници се създала вълшебна обстановка. Селската църква привличала жителите с вълнуващата сцена на Рождеството Христово, на която се поднасяли дарове. Дечицата също искали да оставят скъпи подаръци, но добре осъзнавали, че не разполагали с никакви пари и въпреки силното желание, за тях това било непосилна задача. В коледната нощ всички се събирали за празничната служба, а Мария и Пабло идвайки към храма, набрали снопчета трева, с която украсили яслата на Младенеца. Много от присъстващите започнали да се подиграват на тяхната постъпка и това предизвикало сълзите на клетите деца. Не след дълго време всички останали изумени от чудото, което се случило - пред очите им оставената трева се превърнала в невероятни растения с формата на звезди и с впечатляващи червени цветове. Хората осъзнали, че най-милият и скъп подарък за Иисус е любовта - дар, който парите никога не биха могли да закупят. От този момент нататък коледните звезди започнали да се използват като коледна украса, символизирайки чистотата, добротата и сбъднатите желания. 


Наричана още "понсетия", коледната звезда произхожда от тропическите райони на Мексико и Гватемала, където климатът се отличава със слаби разлики между дневните и нощните температури. В естествената ѝ среда можем да я видим по хълмисти и планински местности, където вирее под формата на храсти или малки дървета.  Растението се характеризира с разклонени стъбла и тъмнозелени листа. Любопитен факт е, че цветовете на коледната звезда представляват видоизменени листа, като различието помежду им е единствено в тяхната оцветеност. Понсетията като ботанически вид притежава гладки и широки червени цветове, но дългогодишното ѝ култивиране разкрива нови разновидности с бели, кремави, цикламени, розови, жълти, едноцветни и двуцветни цветове. Напоследък все по-популярни стават и коледните звезди с кичести цветове, сред които най-внушителни са Poinsettia "Winter Rose" (червена) и Poinsettia "Winter Rose Early Marble" (жълто- розова). 

Специалистите съветват, когато купуваме коледна звезда да избираме растение, което е разклонено и гъсто, както в основата, така и по цялата дължина на стъблата. Листата и цветовете трябва да са с наситени нюанси. Не бива да има наличие на петна и други белези от увреждане или заболявания. Когато занесете закупеното цвете у дома, премахнете неговата опаковка, за да може то да получи свобода и да поеме  с всичките си части светлина и въздух. В противен случай скоро неговите листа ще започнат да падат. 

Коледната звезда обича светлината, топлината и свежия въздух - оптимални за нея са температурите около 20°, докато минималните не бива да падат под 12-15°, тъй като тя не е студоустойчива. Не се отразяват положително резките им промени, контакта с въздушните струи от отоплителните системи и преместването на растението. Най-подходящото местоположение у дома е това, което се проветрява често и е най-осветено, но е предпазено от директните слънчеви лъчи. Можете да я поставите в близост до прозорец, но трябва да бъдете внимателни, тъй като растението не толерира студа и теченията. Влажността на въздуха е основна предпоставка за нормално развитие. Ето защо се препоръчва  до саксията да поставим съд с вода. 

Коледната звезда цъфти през зимата, като нейният цъфтеж стартира през втората половина на ноември и началото на месец декември. Цветовете освен със своята красота, се славят още с дълготрайността си, благодарение на която можем да им се радваме чак до пролетта. Напояването е умерено и регулирано - полива се (за предпочитане с престояла вода), само когато горният слой на почвата при разравяне е сух, т.е. между отделните поливки трябва да има период на леко засушаване на почвената смес. Последното не бива да е твърде продължително, тъй като сушата причинява опадане на листата и уврежда корените. Преполиването и постоянното виреене в мокра почва водят до пожълтяване на листата и/или окапването им, развитие на гъбични заболявания и последващо загниване. 

С настъпването на пролетта понсетията губи своите листа и това често подтиква много любители на цветята да я изхвърлят, защото считат, че е загинала, а тя всъщност изпада в период на покой. Тогава се реализира подрязване - желателно е да отрежем стъблата на около 10 см от основата. Имайте предвид, че сокът на растението предизвиква кожни раздразнения и поради това е наложително да използвате ръкавици при резитбата. За да се спре изтичането му, всеки разрез се посипва с прах от дървени въглища, които имат противогъбично и дизенфекционно действие. Препоръчва се да оставим цветето на умерено светло място, където температурите не са високи и да ограничим напояването (някои цветари го преместват в хладно и тъмно помещение до април).


Коледните звезди се размножават чрез вкореняване на резници през пролетта, като самият процес преминава през три етапа - формиране на калус, стартиране на коренообразуването, развитие на младите корени. Тайната на успеха се крие в осигуряването на здрав материал и удачна среда. Подходящите резници са с дължина около 10 см, като обикновено те се взимат от върховете на стъблата, по които няма цъфтеж. Премахнете листата в долната част на резника и оставете една двойка от горните листа (ако са твърде широки, намалете ги наполовина). 

Първият способ за вкореняване е чрез засаждане на резниците в почва (смес от угнил оборски тор и пясък или готов почвен субстрат за вкореняване). Засадените в малки саксии резници се покриват с буркан и се поливат при засъхване на почвата. За ползотворно вкореняване е необходима топлина и индиректна светлина, като оптималните температури са около 25°. Първите коренчета се появяват след 15-тия ден, а до месец можем да очакваме вече добре развита коренова система. Младите растения се пресаждат в по-големи саксии. 

Вторият метод за вкореняване е чрез поставяне на резниците в чашка с вода (не я пълнете догоре, а само наполовина). Можете да използвате интересен способ за предотвратяване на изпарението на водата от съда. Покрийте горната част на чашата с алуминиево фолио, като го уплътните добре по ръба ѝ. Направете с помощта на остър предмет (клечките за зъби вършат отлична работа) дупка по повръхността на фолиото и пуснете резника в нея. Същият ефект се постига и с найлонов плик, който се слага върху чашата и се закрепва с ластик. Важно е да се знае, че долната част на резника не бива да докосва дъното. Процесът на коренообразуване е идентичен с гореизложения. 


Обикновено в началото на лятото стартира новият растеж - за да го предизвикаме трябва да преместим растението на слънчево място и да възобновим напояването. Коледната звезда се пресажда веднъж на 2-3 години, когато корените се появят през дупките на дъното на саксията, а ежегодно можете да добавяте нов и свеж почвен слой. Подходящата почва е добре дренирана, лека и богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, торф, угнил оборски тор, листовка, пясък. Цветето се подхранва само през летния сезон (от края на юни до края на септември)  веднъж на 15 дни с течен тор за цъфтящи растения. Подходящи са торовете с богато съдържание на калий, фосфор и желязо, и по-ниска концентрация на азот. Не се тори по време на цъфтеж! 

Благоприятна тенденция е през лятото да отглеждаме коледната звезда навън, като   осигурим местоположение с шарена сянка. И в този период тя се полива умерено и се избягва напояване в горещите часове от деня. Добре е да пулверизираме растението с престояла или преварена вода, за да поддържаме нивата на въздушната влажност.  Някои градинари споделят, че през този сезон извършват повторна, но лека резитба или т.нар. "прищипване" на върховете на растението - отрязват се върховете на горните стъбла, с цел разклоняване и сгъстяване. Това обикновено се прави, когато растението достигне 20-30 см височина и не по-късно от средата на месец август. С настъпване на есента растението се прибира у дома.  

Усложнение в отглеждането на коледната знезда е опадането на цветовете и листата или сбръчкването на крайщата им - това се дължи на засушаване, ниска въздушна влажност и прекалено високи температури. Винаги отстранявайте изсъхналите и падналите листа. Пожълтяването им е знак за неправилно напояване, но може да се провокира още и от липса на минерали (магнезий и молибден) или от преторяване. Сред възможните вредители, които могат да атакуват коледната звезда са белокрилките - в борбата с тях може да се използва сапунена вода, а при отсъствие на положителни резултати, цветето се третира с инсектициди.  Повече информация за сапунената вода можете да откриете в статията Как се прави сапунена вода за цветя? в блога.
Източници на информация: