неделя, 20 декември 2015 г.

Коледна звездаКоледната звезда е един от най-разпространените, популярни и обичани символи на светлия християнски празник - Коледа. Родом от мексиканските земи, тя се настанява в нашите домове и ни приковава вниманието върху атрактивните си наситени цветове, които сами по себе си са достатъчни за създаването на приказна коледна атмосфера. Несъмнено празникът не би бил същият без присъствието на това чудесно растение, чиито цветове по форма олицетворяват Витлеемската звезда, а по цвят - кръвта на Иисус Христос. Освен празнично настроение, те носят у дома радост, щастие и благодат. Настоящата статия ще ви запознае с основните правила за отглеждане на коледната звезда през различните сезони от годината.


Любопитни и интересни са легендите, свързани с коледната звезда. Сред тях съществува древно мексиканско предание, което разказва за две много бедни дечица - Мария и Пабло. В селцето, в което те живеели с наближаването на коледните празници се създала вълшебна обстановка. Селската църква привличала жителите с вълнуващата сцена на Рождеството Христово, на която се поднасяли дарове. Дечицата също искали да оставят скъпи подаръци, но добре осъзнавали, че не разполагали с никакви пари и въпреки силното желание, за тях това било непосилна задача. В коледната нощ всички се събирали за празничната служба, а Мария и Пабло идвайки към храма, набрали снопчета трева, с която украсили яслата на Младенеца. Много от присъстващите започнали да се подиграват на тяхната постъпка и това предизвикало сълзите на клетите деца. Не след дълго време всички останали изумени от чудото, което се случило - пред очите им оставената трева се превърнала в невероятни растения с формата на звезди и с впечатляващи червени цветове. Хората осъзнали, че най-милият и скъп подарък за Иисус е любовта - дар, който парите никога не биха могли да закупят. От този момент нататък коледните звезди започнали да се използват като коледна украса, символизирайки чистотата, добротата и сбъднатите желания.Наричана още "понсетия", коледната звезда произхожда от тропическите райони на Мексико и Гватемала. В естествената си среда вирее под формата на храсти или малки дървета, с размери до 4 метра. Обитава хълмисти и планински местности, където климатът се отличава с слаби разлики между дневните и нощните температури. По нашите ширини я отглеждаме единствено в саксия, където тя може да достигне най-много 1 метър височина. Растението се характеризира с разклонени стъбла и тъмнозелени нежни и деликатни листа. Любопитен факт е, че удивителните цветове на коледната звезда представляват видоизменени листа - позиционирани под формата на звезда, листенцата на цветовете и същинските листа се различават единствено по тяхната оцветеност. Понсетията като ботанически вид притежава гладки и широки червени цветове, но дългогодишното ѝ култивиране разкрива пред нас редица нови разновидности с бели, кремави, цикламени, розови, жълти, едноцветни и двуцветни цветове. Напоследък все по-популярни стават и коледните звезди с кичести цветове, сред които най-внушителни са Poinsettia "Winter Rose" (червена) и Poinsettia "Winter Rose Early Marble" (жълто- розова).


"Euphorbia pulcherrima" е латинското наименование на понсетията и в превод означава "най-красивата Euphorbia" - дори и името ѝ ни подтиква да я притежаваме. Специалистите съветват, когато купуваме коледна звезда да избираме растение, което е разклонено и гъсто, с интензивно наситени нюанси, както на листата, така и на самите цветове. Не е задължително да бъде много голяма по размер, но трябва да притежава здрави стъбла, с листна маса както по цялата им дължина, така и в основата на растението. Не бива да има наличие на петна и други белези от увреждане или заболявания. Когато занесете закупеното цвете у дома, премахнете неговата опаковка, за да може то да получи свобода и да поеме от всичките си части светлина и въздух. В противен случай много скоро неговите листа ще започнат да падат. Много от нас смятат, че с прецъфтяването си коледната звезда приключва своята мисия и не успяват да я запазят до следващия активен сезон. Това е сериозен пропуск, който може да се поправи, ако прочетете статията докрай и се запознаете с основните направления в отглеждането на това завладяващо душата цвете.

Коледната звезда обича светлината и топлината, като оптималните температури за нея са тези около 20°. Не понася температури под 12-15°, които могат да предизвикат окапване на листната маса - следователно, не е студоустойчив вид. Не се отразяват положително и резките промени в температурите. Най-подходящото местоположение у дома е това, което е най-осветено, но е предпазено от директните слънчеви лъчи. Можете да я поставите в близост до прозорец, но трябва да бъдете внимателни, тъй като растението не толерира студа и теченията. Избягвайте и излагането на понсетията на контакт с топлите въздушни струи от отоплителните системи. Преместванията не се отразяват добре. Добър и практичен съвет е съобразявайки гореизложените условия, да проветряваме периодично стаята, в която тя се намира, тъй като коледната звезда се нуждае от свеж въздух. Влажността на въздуха е основна предпоставка за нормално развитие. Ето защо се препоръчва в близост до саксията да поставим съд с вода. Счита се, че коледната звезда може да се пулверизира с вода (с цел оросяване), но съществува и мнението, че ако водата е варовита, може да предизвика появата на петна по листата и цветовете. 


Коледната звезда цъфти през ЗИМАТА, като нейният цъфтеж стартира през втората половина на ноември и началото на месец декември. Цветовете освен със своята красота, се славят още  и с издръжливостта си - те са устойчиви и дълготрайни, и можем да им се радваме чак до пролетта. Напояването на коледната звезда е фактор, който не бива да се подценява - тя има способността да развива гъста и многобройна листна маса, която се нуждае от достатъчно количество вода. Ето защо не бива да допускаме продължително засушаване, тъй като сред проблемите, които може да причини сушата, са падането на листата и увреждане на корените. Не бива да позволяваме и другата крайност - преполиването и постоянното виреене в мокра почва, тъй като те водят до развиване на гъбични заболявания и последващо загниване, пожълтяването на листата и окапването им. Напояването трябва да е умерено и регулирано - това означава, че се полива, само когато горният слой на почвата при разравяне е сух, т.е. между поливанията трябва да има период на леко засушаване на почвената смес. Понсетията не обича варовитата вода - затова е добре да бъде престояла или преварена.


С настъпването на ПРОЛЕТТА коледната звезда губи своите цветни листа и този факт често подтиква много любители на цветята да изхвърлят саксията ѝ, защото считат, че тя е загинала. Това е напълно грешно, тъй като през пролетта понсетията изпада в период покой. Ето защо е съвсем нормално нейното поведение и в него няма нищо притеснително. През пролетта се реализира подрязване, при което е желателно да отрежем стъблата на около 10 см от основата. Имайте предвид, че понсетията е отровна - сокът ѝ предизвиква кожни раздразнения и поради това е наложително да използвате ръкавици при резитбата ѝ. За да се спре изтичането му, всеки разрез се посипва с прах от дървени въглища, които от своя страна има противогъбично и дизенфекционно действие. Препоръчва се да оставим цветето на умерено светло място, където температурите не са високи и да ограничим напояването. Някои цветари го преместват в хладно и тъмно помещение до април, като също ограничават поливките - това означава, че не се допуска напълно засушаване, а се полива рядко и по малко.


Размножаването на коледните звезди се реализира чрез вкореняване на резници през пролетта, като самият процес преминава през три етапа - формиране на калус, стартиране на коренообразуването, развитие на младите корени. Тайната на успеха се крие в осигуряването на здрав материал и удачна среда. Подходящите резници са с дължина около 10 см, като обикновено те се взимат от върховете на стъблата, по които няма цъфтеж. Премахнете листата в долната част на резника и оставете една двойка от горните листа (ако са твърде широки, намалете ги наполовина). Първият способ за вкореняване е чрез засаждане на резниците в почва (смес от угнил оборски тор и пясък или готов почвен субстрат за вкореняване, който може да намерите в търговската мрежа). От 7 до 10 дни след залагането им стартира изграждането на калус (растителна тъкан), като за тази фаза се счита, че е най-критична за размножаването на коледната звезда. Засадените в малки саксии резници е необходимо да се поливат при засъхване на почвата, но с внимание водата да не се заддържа в нея. За поддържане на нивата на въздушната влажност, можете да ги захлупите с буркан. След това напояването се намалява, но не се допуска изсъхване. За ползотворно вкореняване е необходима топлина и индиректна светлина, като оптималните температури са около 25°. Първите коренчета се появяват след 15-тия ден, а до месец можем да очакваме вече добре развита коренова система. Младите растения се пресаждат в малко по-големи саксии и се третират като възрастни.


Вторият метод за вкореняване е чрез поставяне на резниците в чашка с вода (не я пълнете догоре, а само наполовина). Можете да използвате интересен способ за предотвратяване на изпарението на водата от съда. Покрийте горната част на чашата с алуминиево фолио, като го уплътните добре по ръба ѝ. Направете с помощта на остър предмет (клечките за зъби вършат отлична работа) дупка по повръхността на фолиото и пуснете резника в нея. Същият ефект се постига и с найлонов плик, който се слага върху чашата и се закрепва с ластик. Важно е да се знае, че долната част на резника не бива да докосва дъното. Процесът на коренообразуване е идентичен с гореизложения. 


Обикновено в началото на ЛЯТОТО (юни месец) понсетията излиза от своя период на почивка. По това време стартира новият растеж - за да го предизвикаме трябва да върнем растението на слънчево място (с непряка светлина) и да възобновим напояването. Коледната звезда се пресажда веднъж на 2-3 години, когато корените се появят през дупките на дъното на саксията (ежегодно можете да добавяте нов и свеж почвен слой). Размерът на новата саксия трябва да бъде с един по-голям в сравнение със старата такава. Подходящата почва е добре дренирана, лека и богата на хранителни вещества. Примерната почвена смес е съставена от градинска почва, торф, угнил оборски тор, листовка, пясък. Подхранва се веднъж на 15 дни само през летния сезон (от края на юни до края на септември) заедно с поливането с течен тор за цъфтящи растения. Целта на торенето е стимулиране на растежа и насърчаване на цъфтежа през настоящия сезон. Подходящи са торовете с богато съдържание на калий, фосфор и желязо (оказват благоприятно влияние върху цъфтежа) и по-ниска концентрация на азот. Не се тори по време на цъфтеж!


Благоприятна и често прилагана тенденция е през лятото да отглеждаме коледната звезда навън, като ѝ гарантираме местоположение с шарена сянка. И в този период тя се полива умерено, като не се позволява заддържането на вода, както в саксията, така и в нейната чинийка. Избягва се напояване в горещите часове от деня. Добре е да пулверизираме растението с престояла или преварена вода, за да поддържаме нивата на въздушната влажност.  Някои градинари споделят, че през този сезон извършват повторна, но лека резитба или т.нар. "прищипване" на върховете на растението - отрязват се върховете на горните стъбла, с цел разклоняване и сгъстяване. Това обикновено се прави, когато растението достигне 20-30 см височина и не по-късно от средата на месец август. С настъпване на есента (през месец септември) растението се прибира у дома. 


През ЕСЕНТА е необходимо да осигурим на коледната звезда специални условия - ако ги пропуснем, то това ще е основната причина за липсата на цъфтеж. Подобно на коледничето, тя също се причислява към растенията на късия ден. Следователно, ако искаме нашето цвете да цъфти, от началото на есента до месец декември трябва да предоставим най-много 12 часа светлина на ден (оптималните са 10 часа светлина и 14 часа тъмнина на денонощие), като ориентировъчно в периода между 17,00 ч и 8 ч на другата сутрин, коледната звезда трябва да прекара в тъмнина. Много специалисти възприемат, че това изискване остава валидно през целия зимен сезон и ако не го гарантираме, рискуваме да се сбогуваме с цветовете и листната маса. Макар и учудващо в известен смисъл, същестуват и такива цветя, който се нуждаят освен от обилна светлина, за да развият листна маса, още и от достатъчно количество тъмнина, за да ни покоряват с чаровния си цъфтеж. 


Най-често срещаните проблеми при понсетията са свързани с влажността на средата и напояването. Тя е изключително чувствителна по отношение на виреенето в постоянно мокра почвена смес. Както вече бе споменато, водата не бива да се заддържа нито в саксията, нито в нейната подложка. Това е една успешна превенция срещу развитието на гъбични инфекции и загниване, които от своя страна могат да засегнат корените и надземните части на растението (листата и стъблата). Друго усложнение в отглеждането на коледната знезда е опадането на цветовете и листата ѝ или сбръчкването на крайщата им - това се дължи на засушаване, ниска въздушна влажност и прекалено високи температури. Винаги отстранявайте изсъхналите и падналите листа. Пожълтяването на листата е знак за неправилно напояване, състоящо се в преполиване или засушаване. Може да се провокира още и от липса на минерали (магнезий и молибден) или от преторяване. Сред възможните вредители, които могат да атакуват коледната звезда са белокрилките - в борбата с тях първоначално може да се използва сапунена вода (за  повече информация: Как се прави сапунена вода за цветя?) и едва след това при отсъствие на положителни резултати, цветето се третира с инсектициди. 

Източници на информация и снимков материал:  www.google.com, www.pinterest.com